Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες και τα πετρέλαια

Η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκμετάλλευση των αξιόλογων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο κρατών. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στην Κύπρο από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό υπουργό Υποδομών, Ούζι Λαντάου.
Η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Η συμφωνία αυτή θα παρέχει, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, στις γειτονικές χώρες «μια ξεκάθαρη εικόνα για την ακριβή θέση των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και για τα δικαιώματά του στις πρώτες ύλες».


Η Κύπρος στρέφεται πλέον στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για την ανάθεση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις επαφές με τους γείτονές της για τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Προς το παρόν, μόνο η αμερικανική Noble Energy διαθέτει άδεια ερευνών για μια από τις 11 ζώνες της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού.
Απο : http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/cd5db980-4cb6-4da2-abb6-105317f2b21a

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ ενημερώτικό. Συγχαρητήρια για το μπλογκ, είναι κάτι που έλειπε. Καλές δημοσιεύσεις στον ιδιοκτήτη και καλές αναγνώσεις στους επισκέπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή