Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ;

Το Σάββατο 15-1-2011 έγινε ημερίδα με θέμα τη βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα της λίμνης Παμβώτιδας. Η ημερίδα οργάνωθηκε από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ (Τμήμα Ηπείρου), το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την Πίνδος Περιβαλλοντική.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστικαν επιτυχημένα παραδείγματα αποκατάστασης ρηχών λιμνών από ξένους ειδικούς επιστήμονες από την Ουγγαρία (λίμνη Balaton) και τη Σκωτία (λίμνη Loch Leven). Και στις δύο περιπτώσεις επετεύχθη μείωση των εισερχόμενων ρύπων μέσω δικτύων αποχέτευσης, επεξεργασία λυμάτων, παρακολούθηση και έλεγχο δραστηριοτήτων στη λεκάνη απορροής, ανασύσταση υγροτόπων. Η επαναδημιουργία μεγάλου υδροβιότοπου πριν την εισροή του μεγαλύτερου ποταμού στη λίμνη Balaton, συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και της τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης.
Στόχος είναι η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση.
Συγκεκριμένα μέσα από την ημερίδα έγινε
  • Η αποσαφήνιση εννοιών και αξιών όπως η ‘παραγωγικότητα’ και η ‘βιοποικιλότητα’ πάνω στις οποίες στηρίζεται σήμερα η διαχείριση των οικοσυστημάτων
  • Η κατανόηση της λειτουργίας οικοσυστήματος και του διαχρονικού οφέλους που προκύπτει για την κοινωνία
  • Η μεταφορά διεθνούς εμπειρίας από παρόμοια οικοσυστήματα του εξωτερικού
  • Η σύνθεση απόψεων σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος
 Επίσης, γνωρίζοντας ότι η αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα απαιτεί την κοινή προσπάθεια όλων μας, κατά την διάρκεια της ημερίδας της έγινε ουσιαστική συζήτηση με φορείς και πολίτες που βιώνουν καθημερινά το ευρύτερο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας οπου  επιδιώκεται η ανασύσταση του υδροβιότοπου στην περιοχή Κατσικά με τη δημιουργία του εκεί Οικολογικού Πάρκου.

Τονίστηκε ότι η λίμνη , ηλικίας εκατομμυρίων ετών ,είναι μια ζωντανή οντότητα, που επηρεάζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας και συνδέεται διαχρονικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης των Ιωαννίνων. Όμως, η σημερινή της κατάσταση δεν είναι καλή, ενώ με βάση και τη διεθνή εμπειρία είναι απολύτως προβλέψιμη η μοίρα της εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Για αυτό, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πόλη των Ιωαννίνων. Η αναστροφή της φθίνουσας πορείας της Παμβώτιδας είναι δυνατή εφόσον υπάρξει βούληση για να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία και το επιστημονικό δυναμικό της πόλης μας. Όπως δήλωσε ο καθηγητής John Halley «χρειάζονται συστηματικές, ολοκληρωμένες και μακρόχρονες ενέργειες αποκατάστασης, σε επίπεδο λεκάνης απορροής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων»

     Αυτό που πρέπει να τονιστεί από μέρους μας ,εκτός από τα εύσημα για τη διοργάνωση ,είναι οτι οι εισηγησεις των καθηγητών  που γίνονται πάνω σε τόσο σπουδαία θέματα που αφορούν την περιοχή μας θα πρέπει να δίνονται ,από τους φορείς , μέσω του internet στη δημοσιότητα για να ενημερώνεται το κοινό ώστε  να αποκτά εμπειροστατομένη άποψη και έτσι ,όπως είπε και κάποιος από τους παρεβρισκομένους με τον οποίο συμφωνούμε , να μην μένουν  μόνο εντός των τεσσάρων τοίχων  αυτού του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου